Waarom roken mensen – 4 dingen die je aanzetten tot roken

Waarom roken mensen als stoppen met roken zo een lange strijd bergop is? Stoppen met roken gebeurt niet door met je vingers te knippen. Een dwangmatige roker steekt een sigaret op bij elke kans die hij/zij krijgt. Door jarenlang te roken reageren ze op elke emotie die ze ervaren met het opsteken van een sigaret.

Waarom roken mensen als ze zich gelukkig voelen? Willen ze iets vieren, roken ze. Voelen ze zich boos en moe voelen, dan steken ze een sigaret op. Het is voor de hand liggend waarom mensen roken, niet? Het is een automatische reactie om naar een sigaret te grijpen en een trekje te nemen. Het is bijna een reflex. Combineer deze gewoontes met de lichamelijke verslaving van roken, en het maakt het nog moeilijker om te stoppen met roken.

Onthou volgende 4 triggers die je aanzetten tot roken en leer ze herkennen om te stoppen met roken: honger, boosheid, eenzaamheid, vermoeidheid.

Honger

Als je honger hebt, reik niet naar een sigaret. Je lichaam vraagt om voedsel, maar je hersenen interpreteren het als een teken om te roken. In plaats daarvan eet voedsel zoals een gezonde snack of een maaltijd. Misschien is een rauwe wortel of een appel al voldoende. Vergeet niet dat je drie maaltijden per dag moet eten. Op elk ander moment, wanneer je lichaam je aanspoort om te roken, drink een glas water. Niet alleen heeft het geen calorieën, het is gezond voor je.

Boosheid

waarom roken mensenAls je boos bent, vind dan een alternatief voor het omgaan met die boosheid of een uitlaatklep. Vervang je rookverslaving echter niet met een andere verslaving zoaals het drinken van alcohol. Ga op zoek naar gezonde en positieve alternatieven. Bijvoorbeeld je frustraties uitpraten met je partner of een goede vriend. Ook sporten is een goed uitlaatklep, zoals tennis of zwemmen. Laat het zeker niet allemaal sudderen tot je boosheid explodeert of je toch naar een sigaret grijpt.

Eenzaamheid en verveling

Ben je eenzaam of verveeld, zoek dan iets anders om je bezig te houden dan roken. Roken is geen tijdverdrijf en heeft enkel negatieve gevolgen voor je gezondheid en bankrekening. Onderneem actie om uw verveling om te leiden. Je kon altijd aansluiten sociale activiteiten zoals wandelen groepen of boekenclubs. Dit alles geeft u de mogelijkheid om nieuwe vrienden te maken en brengen iets positiefs in je leven.

Vermoeidheid

Als je vermoeid bent door een dag hard werken, is roken niet de gepaste ontspanning die je nodig hebt. Maak een dutje of ga vroeg naar bed. Boek een leuke ontspannende massage. Dat is wat je lichaam nodig heeft, wat verwennerij!

Het lijkt misschien dat het stoppen met roken een nooit eindigend gevecht is, maar wees geduldig en geloof in jezelf. Je weet nu waarom mensen roken en dat maakt het makkelijker om er iets aan te doen. Binnenkort ben je in staat om deze slechte gewoonte te doorbreken en van de langdurige vrijheid die je hebt verdient te genieten.

Hoe help je iemand te stoppen met roken? Klik hier voor tips.